Quantcast
Channel: vinterhage – Bergene Holm Blogg
Viewing all 34 articles
Browse latest View live

Lun og lys vinterhage

$
0
0

Hageglade Elisabeth og mannen hennes hadde i mange år drømt om å forlenge utesesongen med en vinterhage. Huset deres i Larvik ble bygget i 1952. Da de fikk fukt i kjelleren og vann i garasjen som ligger i underetasjen, måtte de derenere rundt huset. Når de samtidig etterisolerte og kledde om vestveggen gikk de igang med å bygge vinterhagen.

Skifter kledning på husetDrømmen var en vestvendt, delvis overbygd terrasse. Den skulle være stor nok til at de kunne dekke til mange middagsgjester. Tenk å kunne sitte tørt og varmt, selvom det regner!

Sammen med arkitekt kom de frem til en løsning med en 12, 5 m2 isolert vinterhage tilknyttet vestveggen på huset. Videre derfra skulle det bygges en deilig terrasse med en stor og flott trapp ned i den frodige hagen.

Vindu erstattes med verandadørEt vindu i vestveggen ble erstattet med en dobbel verandadør. Med vindusglass ned til gulvet slipper døren inn masse ekstra lys i stua og kjøkkenet.

Før de kunne gå igang måtte søknaden til kommunen godkjennes, og det måtte graves og støpes fundamenter.

Det graves

Det støpesEndelig kunne de begynne å bygge!

Bygger vinterhage og terrasse

Bygger vinterhage og terrasseHele byggeprosessen tok et år. Vinterhagen har blitt isolert og det er lagt varme under flisene på gulvet. Dermed kan de bruke sitt nye uterom hele året. Taket er kledd med sink og har Veluxvinduer.

Elisabeth hadde et ønske om fleksibel bruk av utearealene. Ved å sette inn en foldevegg av glass mot sør kan de åpne opp og få et stort rom der vinterhagen og terrassen utgjør én flate.

Terrassen fører ikke bare ned til hagen, men binder også sammen vinterhagen med den gamle skiferbelagte verandaen mot sør, som er overbygd.

Skiferbelagt veranda

Vinterhage og to terrasserNå kan Elisabeth endelig være «ute» hele året. – Det lyse, fleksible helårsrommet er magisk! forteller hun fornøyd. Utestuen er ikke så stor, men med store vindusflater i vegger og tak virker arealet romslig. – Dette er husets nye favorittrom!

VinterhageResultatet har blitt lyst, fleksibelt og åpent. Vinterhagen er bygget i fin harmoni med husets opprinnelige stil, ved blant annet å videreføre kledningsprofil og takvinkel.

Som rekkverk valgt de en løsning i herdet glass. Dette gjør at de beholder utsynet til hagen både fra stue, veranda og vinterhage og binder det hele sammen.

Terrasse, trapp og rekkverkHagen har også fått en «makeover». Med råd fra anleggsgartner ble bed flyttet. De har anlagt et stort rundt bed midt i hagen, og har snekret en «danseplatting» bak bedet, der de har sol store deler av dagen.

Snekrer danseplattingBelegningsstein og skiferheller binder huset, terrassene og de ulike elementene i hagen sammen til en harmonisk helhet.

Heller fra terrasse til plattingDenne vinterhagen i Larvik var med i vår byggekonkurranse Inspirasjonsprisen i 2012 og kom på en flott 2. plass i kategorien Uterom.

På Elisabeths blogg Ord over grind kan du se flere bilder og oppleve deres fantastiske hage!


Semifinalister Uteromsprisen 2014

$
0
0

Fagjuryen i Bergene Holm Inspirasjonspris har valgt ut 10 flotte finalister i konkurransen om Uteromsprisen 2014.
Her er vi på jakt etter inspirerende bruk av tre i uterommet. Det kan være en terrasse, et overbygg, et anneks eller egentlig det meste som bygges utenfor husdøra.
Alle_rPremien er på 50.000 kr og årets kandidater er som følger (i tilfeldig rekkefølge):

……………….
1) Tone Mette Baann Eftang

Mobilfri-sone i Sandefjord. Pen utestue i stil med hovedhus.Barebeppe_r

……………….
2) Kjell og Tone Storøygaard

Terrengtilpasset og detaljrik hagestue i Dalen.Fjellstue_r

……………….
3) Ulf og Lene Kingsrød

Minilåve med god lagringsplass og sjarmerende låvebru.Minilåve_r

……………….
4) Steinar Barmsnes

Multifunkjonelt overbygg mellom garasje og hus.Overbygg_r

……………….
5) Steinar Jørgensen

Skulpturell hagestue og flerbruks (ute)rom bygget i gran.Skulptur_r

……………….
6) Katrine Musken

Stor terrasse med innfelt belysning og skjult innfesting.Terrasse_r

……………….
7) Henning Kulterud

Nett og pen pergolaløsning i impregnert k-virke.Pergola_r

……………….
8) Bente Andersen

Utestue med innbygd grill og hyttefølelsen inne.Utestue_r

……………….
9) Berit Kvisli Østmoe og Beate Holing

Definerte soner og kreativ bruk av tre i uterommet.Daybed

……………….
10) Pia Goodwin

Vakker sjøbod i stil med hovedhus.Sjøbod_r

Hva synes dere om årets finalister? Vi synes det er noen helt fantastiske prosjekter!

Fagjuryens foreløpige konklusjon er at her er det mange verdige vinnere av Uteromsprisen. Juryen vil derfor vurdere å få hjelp av folket via en avstemming for avgjøre hvem som har bygget fjorårets beste uterom. Dette gjøres også i klassen for Interiør og er både spennende og engasjerende for alle som er interessert i byggeprosjekter i tre. I år vil vi i tillegg dele ut prisen på Hagemessen, så her blir det spennende helt frem til helgen 17.-19. April da Hagemessen går av stabelen på Lillestrøm.
Vil du holdes oppdatert, så kan du følge oss på FB, Instagram og Twitter!

Finalist nr. 5: Hvitmalt kjøkkendrøm bygget med omtanke

$
0
0

Barn_1000
I hele 10 år hadde Kari Marte & Tor Harald Frøyset ønsket seg et mer praktisk kjøkken, og spesielt etter at de fikk barn. Det gamle kjøkkenet i andre etasje på det flotte huset (som også er en av semifinalistene til Eksteriørprisen) er svært sjarmerende, med vedkomfyr og gammel utslagsvask. Men i hverdagen ble det nokså upraktisk og ikke hadde man ha tilsyn med barn som lekte ute på tunet fra kjøkkenet.
Familien ønsket å bevare det gamle kjøkkenet, og kom derfor frem til at beste løsning var å bygge på – selv om det store huset har hele 180 kvm i grunnflate. Kjøkkentilbygget tar utgangspunkt i den opprinnelige glassverandaen fra 1912.
Avslapning_1000Paret ville gjøre så få inngrep i den opprinnelige bygningen til tross for nytt tilbygg. Løsningen ble derfor å beholde de gamle vinduene og det gamle ytterpanelet inne i de nye tilbygget.
Fra inngangsdøra går man først går opp et nivå til den gamle gangen og dagligstua (tidligere klasserom- ettersom bygget er en gammel skole), og deretter ned igjen fra «podiet» til selve kjøkkenet som ligger på bakkenivå. Mot øst valgte de å sette inn en fire meter bred foldedør ut mot den nye terrassen. På den måten er det tydelig at dette er et nytt tilbygg, og det gjør det enkelt å «lese» bygningen i framtiden.

Frøyset_700Kari Marte & Tor Harald Frøyset har hele tiden vært veldig bevisst på materialene som ble brukt skulle være miljøvennlige og av god kvalitet. Norsk, kortreist og ekte treverk  er gjennomgående blitt brukt på tak, vegger og møbler. Vinduer og dører er spesiallaget på et lokalt snekkerverksted. Terrassen utenfor kjøkkenet er lagt med norsk skifer, peisovnen er norskprodusert fra Jøtul i Fredrikstad og miljøvennlig linoleum er benyttet som gulvbelegg innvendig.
For å unngå å bruke plast har familien Frøyset brukt cellulosefiber som isolasjonsmateriale i tak og vegger.

Snekre_620Arbeidskrok_1000Sittebenker og datahjørnet er egenhendig plassbygget av treverk og det samme er kjøkkeninnredningen. Et gammelt skoleskap fra 1926 er blitt til fine overskap.
Oppussing_800Kjøkken_677Skap_667En gammel kjøkkenbenk fikk en ny, større benkeplate og hjul med lås og har blitt kjøkkenøy. Lampene (fra 1930-tallet) ble hentet fra en annen gammel skole i bygda da den ble revet.
Lamper_700Kari Marte & Tor Harald Frøyset og de to barna storkoser seg på det nye kjøkkenet. Både sommer som vinter oppholder familien seg i tilbygget som har blitt husets nye hjerte.
Hele historien om dette fantastiske huset (tidligere Skaltorp gamle skole og klokkergård) fra 1862 og alt arbeid som er langt ned i restaureringsprosessen lover vi å dele her på byggebloggen i løpet av våren. Her er det mye spennende historie og  gode tanker rundt bygningsvern og bevaring så dere kan glede dere til neste innlegg om huset til familien Frøyset.

Vil du stemme på kjøkkenet til Kari Marte & Tor Harald Frøyset ?

I kveld starter avstemming på Norske Interiørblogger. Stemmegivningen avsluttes den 03.03. klokken 3.
Det er kun lov til å gi en stemme hver ( per IP-adresse). Det vil si at har du både en datamaskin, et nettbrett og en smarttelefon kan du i prinsippet gi tre stemmer. Vi kommer til å sjekke listene  fra Polldaddy den 4.mars slik at de som har stemt flere ganger vil fjernes før endelig opptelling.

Finalist nr.4: Gjennomarbeidet og detaljrik hagestue

$
0
0

Denne vakre Hagestuen til Tone og Kjell Storøygaard har mange unike og inspirerende kvaliteter – ikke minst er deres filosofi med å bruke tid, jobbe langsomt og legge krefter i detaljene er noe vi alle kan la oss inspirere av i våre hektiske liv og stressende hverdager.
Tone  og Kjell har hele veien vært bevisste på at hagestuen skulle være et overskuddsprosjekt både økonomisk og praktisk.
Denne evnen til å «ta tiden til hjelp» var en viktig faktor for at juryen lot seg begeistre stor for dette prosjektet og sendte Tone og Kjell videre til finalen i Uteromsprisen 2014.  Hovedbilde_StrorøygårdHagestuen tok utgangspunkt i noen gamle, høye vinduer de hadde. Tegningene tilpasset Kjell og Tone til terrenget og de andre byggene på området. På en slik tomt må man virkelig følge terrengets premisser, for her er det bratt!
De gamle bygningene i området er smale og høye, og det var viktig for familien Storøygaard at deres hagestue tilpasset seg omgivelsene. Huset deres er en gammel tømre fra 1880-tallet som Kjell tidligere hadde restaurert og satt opp et tilbygg med enkel stavkledning. Dette ville han gjenta på Hagestuen.

Drømmen_1000 Støp_1000Familien var lenge usikre på hvodan de skulle dele inn rommene. Hvor var det best å sitte? Hvor skulle hemstrappa plasseres? Og hvor skulle de flotte materialene de hadde spart til dette prosjektet benyttes og best komme til sin rett?
Kjell jobber til daglig i industrien men elsker å jobbe med tre. Det er dette mesterstykket av en treskjært stolpe bevis på!Treskjæring_1000 Hems_1000Stolpen fikk sin endelige plassering mellom hemstrappa og teglsteinsmuren.
Fargespillet i mursteinene og de røde vinduene har vært avgjørende for fargevalget i Hagestua. De pudderosa, kalkspettede gamle mursteinene (fra den gamle pipa i huset) fungerer veldig godt med fargene de har valgt på det malte panelet og listverket. Takhøyden gjør at hagestuen føles luftig og romslig, og den smarte hemstrappen kan flyttes etter behov.
Samarbeid_1000 Snekring_1000Arbeidet med hagestuen til familien Storøygaard har vært et langsomt overskuddsprosjekt som er bygget uten tidsfrist og stress for å bli ferdig. Hver detalj er nøye vurdert og ingenting overlatt til tilfeldighetene.Dør_1000 Tommelopp_1000Stoler_1000Disk_1000Gjenbruk av en gammel bodbenk fra Tones bestefar er med rester fra mursteinen i pipa blitt forvandlet til en praktisk arbeidsbenk med kasse til såjord.

Vinter_1000Nå kan endelig Tone og Kjell Storøygaard senke skuldrene og nyte resultatet. Den lange prosessen og samarbeidet med hagestuen har gjort at «fristedet» øverst i den bratte hagen oppleves ekstra verdifult. Sammen har de skapt noe som de, familie og venner kan ha glede av i mange år.
Vi synes hagestuen har litt Anne Knutsdotter; «Uren, luren, himmelturen» over seg. Kanskje det har noe med at søknaden fra Tone het «Drømmen om en hagestue»? Uansett er hagestuen virkelig nå.

Synes du hagestuen i Dalen bør vinne Uteromsprisen?
Fra 7.-14. April kan du stemme på norges største hageblogg Moseplassen.
Fagjuryryen skal også kunne påvirke og sikre at deres fagområder blir ivaretatt. De har fått 100 poeng hver.
Stemmene blir talt opp og summert med juryens stemmer den 15.april.

Vinneren presenteres på Hagemessen den 17.04. Vi skal selvfølgelig også dele det her på bloggen så raskt vi klarer!

Finalist 1: Flerfunksjonelt og tøft uterom med kjøkken og pergola

$
0
0

Hagebilder - 50 av 99 Christine og Kim Holmen har ikke hatt fritidsproblemer de siste årene! Da de tok over den flotte naturtomten bar den preg av at den de siste årene hadde fått leve sitt eget liv.

Paret har bygget en rekke smarte og solide løsninger i impregnert treverk som definitivt tilfredsstiller kriteriene til Uteromsprisen. De hadde med seg en del store møbler fra tidligere, og disse ønsket de å benytte videre i den nye hagen.
Med god hjelp av barna, noen venner og besteforeldre har de skapt et flott og funksjonelt uterom.
UtekjøkkenHer er det både utekjøkken, pergola og en rekke kreative løsninger i ulike deler av hagen. Det flotte utekjøkkenet som lar kokken vise sine kokkekunster sammen med gjestene må være enhver grillmesters drøm.
Kjøkken_1000Kjøkkenet har de designet og bygget selv, og det samme gjelder benkeplaten. Gjennom  google og youtube har de lært seg hvordan man støper benkeplate i betong.
En rød tråd som går i gjennom hele dette flotte prosjektet miksen av  betong og treverk.
F3-15Inspirasjonsprisjuryen synes materialkombinasjonen skaper en tøff, trendy effekt. Den unike leveggen er bygget av impregnert k-virke (48×198) der de har perfekt puslet sammen «betongvinduer» og vedkubber i ulike dimensjoner.
F3-Hagebilder-3Alle de ulike nivåene på terrassen skaper dynamikk og ikke minst gir det mange flotte sitteplasser. Men en slik konstruksjon krever også at man planlegger underlaget godt. Det er i fundamentering og konstruksjon at grunnlaget for kvalitet og lang levetid ligger, og Christine og Kim har benyttet impregnert treverk i solide dimensjoner hele veien.F3-12Det impregnerte treverket vil etter en sesong gråne vakkert og passe enda bedre til betongen.

F3-19Målet til Christine og Kim var å få treverket til å flyte inn med naturen på en naturlig måte, og i tillegg har de bygget en rekke morsomme løsninger.F3-16Her har de uten tvil tenkt kreativt og praktisk:) Bak stolryggen har de laget smarte bokser som kan holde drikken kald. Her er det også lagt opp til at man kan lade telefonen eller koble til høytalere.
Pergola2_1000

I pergolaen har de også designet og laget et gassbord i betong.
Christina og Kim er aller mest fornøyd med at både design og kvalitet har blitt så bra, med tanke på at de verken hadde  fagkompetanse eller særlig erfaring da de satte i gang.
Ipad_1000De har lest seg opp, spurt om råd på Maxbo og latt seg inspirere av andre. Pinterest og Instagram har vært store inspirasjonskilder og har fungert veldig godt når de skulle få håndverkeren til å forstå hvordan sluttproduktet skulle bli.
Jord_1000Heldigvis jobber Christina og Kim også godt sammen i slike prosjekter – en kjempefordel når det meste skal gjøres for egenhånd etter arbeidstid, i helger og ofte ut i de sene nattetimer.

Synes du Christina og Kim bør vinne Uteromsprisen?
Fra 5.-12. April kan du stemme på Norges største hageblogg Moseplassen.
Følg oss gjerne på Instagram og Facebook hvis du vil se flere bilder av flotte uterom i TRE!

Og har du bygget noe i tre som kan være til inspirasjon for andre – da håper vi DU søker INSPIRASJONSPRISEN neste år:)

Finalist 2: Idyllisk og sjarmerende hagestue

$
0
0

F2-2
Charlotte Hegge Wærstad i Skien er finalist til Uteromsprisen med sitt nydelige og idylliske lysthus.
Hagestuen har blitt et ekstra oppholdsrom hele året, selv om den ikke er større en 15 kvadrat.
F2-1
Charlotte hadde lenge gått med en drøm om å bygge et lysthus. Inspirasjonen kom fra den gamle lekestuen de hadde på plassen før, og da de plutselig fikk tilbud om å få naboens gamle vinduer, kom de et stort skritt videre. Vindu2_1000Snekkerfirmaet Christensen og Christensen Bygg AS  har bygget det flotte lysthuset i stil med hovedhuset.
F2_3
Hovedhuset til familien er et gammelt empirehus fra slutten av 1700 tallet, og de følte det var riktig med gamle elementer i det nye lysthuset.
Utvendig valgte de å sette opp ferdig grunnet kledning i utvendig rustikk. Spirene og de mest utsatte delene er utført i trykkimpregnert virke.
F2-8
Snekkeren var også svært hjelpsom når familien ikke fant gulv de synes passet. Han hadde nemlig revet opp et gulv hjemme, og Monica falt pladask for de brede, slitte plankene han kom med og tilførte lysthuset enda mer sjel.
Bord_1000Brystningen under den blå tapeten er gjenbruk av dørblader.Tapet_1000Lysthuset har gulvvarme og er isolert. Panelprofilen Perlestraff kler veggene innvendig.PerleNedløpene i sink er håndlaget av en blikkenslager. Ønsket var å lede regnvannet over i en eiketønne.
F2_2Inspirasjonsprisjuryen lot seg sjarmere av det stemningsfulle lysthuset i Skien og synes de har fått frem mange kvaliteter og vist god bruk av tre både inne og ute.

Synes du Charlotte og familien bør vinne Uteromsprisen?
Fra 5.-12. April kan du stemme på Norges største hageblogg Moseplassen.

Følg oss gjerne på Instagram og Facebook hvis du vil se flere bilder av flotte uterom i TRE!
Og har du bygget noe i tre som kan være til inspirasjon for andre – da håper vi DU søker INSPIRASJONSPRISEN neste år:)

Finalist 3: Funksjonell og flott terrasse med overbygg og smarte plantekasser

$
0
0

F6-2
Blant årets søkere til Uteromsprisen var det mange fine utestuer og overbygg i ulik type og stil.  Monica og Rune Dahle Pedersen er strålende fornøyde med sin nye uteplass der de kan koser seg fra tidlig vår til sent på høsten.
F6-1
Familien har fått et nytt utvendig rom, med sin flotte og funksjonelle terrasseløsning, som nå kjemper om 50.000 kroner i Uteromsprisfinalen.

På bildet under ser du terrassen slik den var før ombygging. Trappeløsningen stenger terrassen mot hagen og i tillegg gikk rekkverket ganske høyt. Monica og Rune ønsket dette lavere for å få bedre utsikt fra stuen og åpne mer opp mot hagen.F6-7
Familien hadde en «vanlig» veranda med grei størrelse og plass for paviljong. Ettersom paviljongen gjentatte ganger blåste avgårde bestemte de seg for å lage noe mer permanent. Den store transformasjonen, familien med relativ enkle grep, har fått til var en viktig faktor for at juryen lot seg begeistre stor for dette prosjektet og sendte Monica og Rune videre til finalen i Uteromsprisen 2015.
Overbygget er konstruert og bygget i konstruksjonsvirke. De tre stolpene er godt fundamentert i bakken og laget med 48×98 k-virke med kledningsbord på begge sider.
F6-6
Med levegger i smale lekter skjermes plassen for vind og innsyn.
F6-5
Monica sydde også gardiner slik at de kan trekke for åpningen om det skulle bli vind. De monterte et gjennomsiktig plasttak over ca. halve verandaen. Monica var redd plasttaket skulle virke «gammeldags», men er i ettertid storfornøyd med resultatet og ikke minst at det slipper inn masse lys.
F6-1Hele verandaen er rammet inn av levegger og blomsterkasser i samme stil. F6-3Terrassen er i sin helhet dekket med impregnerte terrassebord. De eksisterende bordene er naturlig grånet, men etter en sesong eller to vil skillet mellom de nye og gamle terrassebordene være utvisket.

Synes du Monica og Rune bør vinne Uteromsprisen?
Fra 5.-12. April kan du stemme på Norges største hageblogg Moseplassen.

Følg oss gjerne på Instagram og Facebook hvis du vil se flere bilder av flotte uterom i TRE!
Og har du bygget noe i tre som kan være til inspirasjon for andre – da håper vi DU søker INSPIRASJONSPRISEN neste år:)

Finalist 5: Skjermet hagen med en stilren utestue

$
0
0

UtestueManuela Hardy fra Sandnes har bygget en lys og moderne utestue med både spise- og rekreasjonsplass. Hagestuen er skjermet fra gaten og har en fin, liten «bakgård». Den luftige hagestuen har dører på begge langsidene. Mens den mot veien har en verandadør, vender store skyvedører ut mot en skjermet uteplass hvor hele familien nyter dagene på den lune plassen, som har mye sol om sommeren.
F5-11Den skjermede plassen gir rom til både lek og kos. Legg merke til hvordan de smarte plantekassene blir et stødig rygglene til sofaen.
F5-3Familien valgte å bygge utestuen i tre. Utvendig er hagestuen kledd i rektangulær kledning (også kjent som Tømmermannskledning – samme profil som huset), mens liggende hvitmalt panel i profilen Skygge Rett kler veggene innvendig.
F5-9Manuela valgte også profilen Skygge Rett i taket.  Det solide spisebordet er bygget av restematerialer og malt hvitt.F5-10Manuela er spesielt fornøyd med at uterommet passer så fint til huset. Inspirasjonsprisjuryen liker hvordan Manuela og familien har benyttet tre og betong sammen og at prosjektet fremstår nordisk og lett i sitt uttrykk.
F5-1

Synes du Manuela og familien bør vinne Uteromsprisen?
Fra 5.-12. April kan du stemme på Norges største hageblogg Moseplassen.
Følg oss gjerne på Instagram og Facebook hvis du vil se flere bilder av flotte uterom i TRE!

Og har du bygget noe i tre som kan være til inspirasjon for andre – da håper vi DU søker INSPIRASJONSPRISEN neste år:)



Finalist 6: Unik utestue bygget for ruskete vestlandsvær

$
0
0

F7-3
Njål Vikanes i Ulsteinvik
 ble vi kjent med i fjor da han deltok i Barnas Trepris med en tøff tømmerhytte med gangbro.
Njål er utvilsomt en byggeglad og nevenyttig kar, og i år valgte juryen han ut som finalist til Uteromsprisen med det flotte annekset han har bygget der det før sto ei lita hytte fra 1952.
F7-2For at familien skulle få plass til besøk av både slekt og venner ble løsningen å rive det gamle og bygge nytt. Da det i  gamle hotellet i Ulsteinvik skulle rives (Central Hotell – bygd i 1915) spurte Kari om de kunne overta de staselige vinduene. Med banjonettsag og tilhenger hentet Njål og Heidi 8 viduer (som viste seg å være i 4 forskjellige størrelser). Noen av glassrutene knuste under transport og ettersom vinduene var laget på gamlemåten måtte de helt til Oslo for å finne ruter, fra samme tidsepoke, som kunne erstatte de knuste.
F7-5Med så mye vindusflater var det en utfordring å få til den bærende konstruksjonen som naturlig nok skulle tåle røft Vestlandsvær. Njål la inn masser av spikerplater og stålbeslag for å binde trekverket sammen. Takkonstruksjonen var krevende, men ved å gå ned til halv dimensjon på takstolene, for så å kompensere dette med dobbel tetthet ble skipsingeniør, Njål fornøyd.
F7-4Selve fundamentet ble pålet ned med kraftige impregnerte materialer som Njål stabiliserte med liggande påler og det hele ble dekt med store steiner. På den måten slapp de å bruke barduner, som ikke ville blitt like fint.
Utvedig ble hagestuen malt mørk brun, slik som hovedhytta, mens interiøret er lyst og delikat.F7-6En «hatt» med blå glasbyggerstein skaper et unik særpreg på utestua. Vinduene og de blå glassbyggersteinene i taket gir magisk lys, spesielt i den blå timen.
F7-1Glasshuset blir brukt både sommer som vinter, og med plass til 14 stykk rundt bordet blir stemningen ofte høy.
Juryen liker spesielt godt den vakre takkonstruksjonen og formen på hagestuen i Ulsteinvik og synes Njål og Heidi har bygget en hagestue med høy inspirasjonsfaktor.

Synes du Njål og Heidi bør vinne Uteromsprisen?
Fra 5.-12. April kan du stemme på Norges største hageblogg Moseplassen.

Følg oss gjerne på Instagram og Facebook hvis du vil se flere bilder av flotte uterom i TRE!
Og har du bygget noe i tre som kan være til inspirasjon for andre – da håper vi DU søker INSPIRASJONSPRISEN neste år:)

Finalist 7: Flott terrasseløsning med lekker og lys vinterhage

$
0
0

4Nysommerstuebilde1Annbjørg Hylland har selv designet sin nye, moderne og praktiske uteplass med en lekker, lys vinterhage som gir dem gode bruksmuligheter hele året.
F1-2
Den nye sommerstuen er på 20 kvm og har saltak. De har satt inn en verandadør fra stua i hovedhuset og ut til sommerstua, og med praktiske skyvedører har de fått en samløs overgang fra terrassen og utestuen.

På bildet under ser vi hvordan den gamle terrassen var. Terrassen var gammel og litt skeiv og takoverbygget var for lite for familiens behov.
Akkurat som hos en av de andre finalistene var terrassen lukket og relativt stengt mot hagen. Trappen var smal og sidestilt og i tillegg til rekkverk var det busker langs hele langsiden.F1-1
Familien Hylland har brukt noen år på å planlegge hvordan de ville ha det og benyttet gratisversjonen av Google Sketchup som hjelpemiddel. De var gjennom mange ulike varianter på skissestadiet, og prosjektet ble  til slutt helt annerledes og mer omfattende enn hva de tenkte da de startet planleggingen. Fundamentering_1000Med en 36 kvm terrasse og 20 kvm utestue er det viktig med solid fundamentering.
4Nysommerstuebilde2Annbjørg ønsket et mer moderne uttrykk, og samtidig med byggingen av sommerstue og ny terrasse så skiftet de også ut alle vinduer og dører på huset. Inspirasjonsprisjuryen berømmet dette prosjektet nettopp for å ha løftet hele fasaden og spesielt godt fungerer den nye trappeløsningen.
4Nysommerstuebilde4Den innfelte blomsterkassen og det liggende rekkverket, bygget av impregnerte lekter, er fine detaljer som gir hele huset i sin helhet et løft. Terrassegulvet er av typen Kebony.
Familien er veldig fornøyd med løsningene og uterommet som helhet. De er også veldig godt fornøyd med det kvalitetsmessige arbeidet som entreprenøren Landehim Bygg har utført, og materialene som er levert gjennom Maxbo Gjøvik.

Synes du Annbjørg og familien bør vinne Uteromsprisen?
Fra 5.-12. April kan du stemme på Norges største hageblogg Moseplassen.

Følg oss gjerne på Instagram og Facebook hvis du vil se flere bilder av flotte uterom i TRE!
Og har du bygget noe i tre som kan være til inspirasjon for andre – da håper vi DU søker INSPIRASJONSPRISEN neste år:)

Stem frem vinner av Uteromsprisen 2015

$
0
0

Finalister Uterom
I år var det et utrolig høyt nivå på prosjektene vi fikk inn som søkere til  Uteromsprisen. I denne kategorien er vi på jakt etter inspirerende bruk av tre i uterommet. Det kan være en terrasse, et overbygg, et anneks eller egentlig det meste som bygges utenfor husdøra.

Fra i dag, tirsdag 05. april til den 12. april kan du stemme frem din favoritt til å vinne Uteromsprisen 2015. Trykk på lenkene for å lese mer om hver finalist.
Avstemmingen foregår på Norges største hageblogg Moseplassen.  Premien er på 50.000 kr og årets kandidater er som følger (i tilfeldig rekkefølge):
……………….
Finalist nr. 1
Christine Holmen
Flerfunksjonelt og tøft uterom med kjøkken og pergolaUtekjøkken……………….
Finalist nr. 2
Charlotte Hegge Wærstad
Idyllisk hagestue bygget i stil med huset
Utestue
……………….
Finalist nr. 3
Monica og Rune Dahle Pedersen
Funksjonell og fin terrasse med overbygg
Overbygg
……………….
Finalist nr. 4
Tina Stuestøl
Skapte hotellfølelsen i egen hage
Terrasse
……………….
Finalist nr. 5
Manuela Hardy
Skjermet hagen med stilren utestue

Utestue
……………….
Finalist nr. 6
Heidi og Njål Vikanes
Unik utestue bygget for ruskete vestlandsvær
Utestue……………….
Finalist nr. 7
Annbjørg Hylland
Flott terrasseløsning med lys og lekker vinterhage
4Nysommerstuebilde1……………….
Finalist nr. 8
Esben Ronander
Løftet uterommet med en gigantisk drømmeterrasse
Terrasse
……………….
Finalist nr. 9
Arne Hustvedt
Transformerte fasaden med spennende trappløsning og effektfulle spiler
Trapp

For Uteromsprisen ser juryen etter spennende uterom i tre, og som tidligere har vi vår publikumsavstemming på norges største hageblogg www.moseplassen.no , når Uteromsprisen skal kåres.
Fagjuryen for Bergene Holm Inspirasjonspris hadde ingen enkel jobb med å velge ut hvilke prosjekter som skulle bli finalister i konkurransen om Uteromsprisen 2015.
Fagjuryen  jobbet seg gjennom alle søknadene og vurderte hvert prosjekt grundig.

Angående avstemningen:
Det er kun lov å gi en stemme pr IP-adresse. Vi går igjennom lister over alle stemmer og om noen har klart å stemme flere ganger blir disse fjernet før endelig opptelling. Hvert medlem av fagjuryen har også fått fordele stemmer til finalistene og disse vil vektes 50/50 med publikumsstemmene. Vinneren vil bli kontaktet så snart vi har sjekket stemmer og summert – resultatet offentliggjøres her på bloggen den 14. april.

Juryen vil benytte anledningen til å takke for alle de flotte bidragene. All arbeidsinnsatsen og den bevisste holdningen til materialvalg og løsninger har i år imponert juryen ekstra mye.

Hvert år har Bergene Holm AS gleden av å dele ut 250.000 kr gjennom Bergene Holm Inspirasjonspris. Har du bygget eller pusset opp med TRE håper vi at du søker Inspirasjonsprisen! Alle som har brukt tre i sine byggeprosjekter til å søke på Uteromsprisen: Vi er på jakt etter spennende uterom i tre som harmonerer med øvrig bebyggelse; terrasse, balkong, lysthus, vinterhage, sjøbod, anneks etc.

Har du pusset opp eller bygget med tre ute? Da håper vi at du søker Inspirasjonsprisen 2016! ( Prosjektet skal være helt ferdig og man kan søke 2 år etter at det er avsluttet)

Vinner av Uteromsprisen

$
0
0

UteromDet var en svært variert og spennende samling av uteromsprisfinalister som i år konkurrerte om Uteromsprisen. De 9 prosjektene var alle svært godt og solid gjennomført, og alle hadde sin spesielle «signatur» og uttrykk.
Hele avstemmingsuken har det vært svært jevnt i toppen, og det endte med at vi måtte ta desimalene i bruk for å kåre vinneren.
Vinneren fikk 27, 5% av alle stemmene og det var en svært glad og overrasket Tina Stuestøl som i går mottok telefon fra vår juryleder.F8-2Det totalrenoverte uterommet i deres hage i Oslo har med hjelp av impregnerte standardmaterialer fått et moderne og urbant utrykk, som juryen er sikker på at er til inspirasjon for mange som overtar hus bygget fra 50 – 80-tallet.
TerrasseSpilerekkverk, takoverbygg og terrasse i ulike nivåer og former gjør uterommet til årets vinner mangfoldig og spennende.

Den sjarmerende og forseggjorte hagestuen til familien Wærstad i Skien fikk så vidt flest publikumsstemmer (hele 304 unike stemmer). UtestueDe endte kun noen desimaler bak vinneren da juryens stemmer ble lagt til og endte med 27, 1 % stemmer av totalen.

På 3. plass kom familien Holmen som med sin flotte pergola og terrasse med utekjøkken fikk 19,3% av stemmene.Utekjøkken
Fagjuryens samlede stemmer hadde de samme prosjektene som topp 3, og med utestuen til Njål Vikanes som nr. 4. Han endte til slutt opp med 13,2 % av stemmene når fagjuryens stemmer ble lagt til.
Uterommet og den delikate hagestuen til Manuela Hardy endte på en respektabel 5. plass.

Juryen vil benytte anledningen til å takke for alle de flotte bidragene! All arbeidsinnsatsen og den bevisste holdningen til materialvalg og løsninger imponerte juryen ekstra mye.

I år, som tidligere valgte vi å gjennomføre avstemming av Uteromsprisen på Norges største hageblogg Moseplassen. Over 1000 publikumsstemmer har blitt talt opp og medlemmene i juryen har individuelt fordelt 100 stemmer hver til de prosjektene de mener tilfredsstiller kriteriene best – altså inspirasjonsfaktor. (Juryformann, Tone Bente har ikke avgitt stemmer , noe hun heller ikke gjorde da Hytteprisen og Interiørprisen ble kåret tidligere i år.)

Vi gratulerer Tina Stuestøl og familien som vinner av 50.000 kroner og UTEROMSPRISEN 2015!
Vi i Bergene Holm AS gleder oss veldig til å overrekke premiesjekk og plankett, og lover selvfølgelig å dele det med dere her på bloggen. Vi håper at vi også kan få med oss representanter fra Byggmakker Brobekk og Maxbo Ole Deviks vei, der paret har kjøpt byggevarene. De bør få se hvor fint uterommet er blitt!
Lounge_1000
Vil du se flere bilder og lese mer om vinneren kan du klikke her.

Neste uke er kåring av Åpen Klasse og vi skal vise dere årets Eksteriørprisfinalister.

Sommerdrøm i organiske former

$
0
0

Bak_1000Ingrunn Else og Hans Petter Minsaas har bygget et orginalt og flott hagehus i tre i Verdal.
Utgangspunktet var en 100 år gammel eplehage som de ønsket å tilpasse til familiens behov. Ett av ønskene var et hagehus som skulle fungere til eget bruk, og til større sosiale samlinger. Idyll_1000Familien Minsaas engasjerte en hagedesigner, og ideen om steinlagte sirkler ble utgangspunktet for hagehusets form. Gutta_1000Bygget ble planlagt over en kaffekopp, materialene ble kjøpt inn, og far og sønner reiste bygget i løpet av et par sommeruker. Det er mer krevende å bygge i organiske former, men treverk er ganske så formbart og med hjelp av tvinger og støtter fikk karene i huset buen på plass.

Ingunn og Hans Petter ønsket et lunt og naturlig preg på hagehuset, og valgte derfor å behandle treverket med jernvitrol. Detaljer_1000Rundt hele bygget har de plantet slyngplanter, og målet er at hagehuset om noen år delvis dekkes av vakre, duftende vekster.
Et frittstående ildsted skal etterhvert bygges i sirkelen, også ildstedet skal være sirkelformet. Til sommeren planlegger de også å bygge en hagedam helt inn til sirkelen.Front_1000Det gjennomførte bygget er åpent og tilgjengelig til resten av hagen, samtidig som at man sitter lunt og skjermet mot vær og vind. Hvem ville ikke likt å tilbringe en sommerkveld her! Inspirasjonsprisjuryen var i alle fall enstemmige i at treverket og den sirkulære formen skaper en særdeles lun og trivelig ramme.Kveld_1000Barnebarna koser seg gjerne i dukkehuset, mens voksne tar en kopp kaffe eller nyter kveldstimene i det idylliske hagehuset.Retro_1000Materialene til hagestuen er handlet hos Coop som er en av de få byggevarekjedene som vi ikke leverer til – derfor er dette flotte prosjektet i Åpen Klasse og ikke blant kandidatene som kjempet om Uteromsprisen. I Åpen klasse er kriteriene, nettopp åpne, og ofte er det mye gjenbrukt treverk eller prosjekter som, likt denne hagestuen, faller utenfor kriteriene med hensyn til hvor materialene er handlet. Du kan lese alle kriteriene her.

Dette var den siste superfinalisten i Åpen Klasse. På fredag offentligggjør vi hvem som vinner 10.000 kroner, heder og ære:)

Bli med oss da vi dro til Sørlandet og besøkte vinneren av Eksteriørprisen

$
0
0

Familien_1000

I år har vi virkelig hatt flaks med været når vi har besøkt vinnerne av inspirasjonsprisene for 2015, for å dele ut sjekk og plankett. Utdelingen av Eksteriørprisen ble ikke noe unntak!Stor hage_1000Det ble en solrik og flott premieseremoni på Strandmoen i Grefstadviga (like utenfor Fevik) hos Kjetil og Camilla Wiig og barna Alvilde, Anders og Karen.
Juryleder Tone Bente Bergene Holm og leder av byggmesterforbundet Frank Ivar Andersen (jurymedlem Inspirasjonsprisen) kunne ikke få rost prosjektet nok.Inngang_1000Mammaen til Camilla og hennes venninne var også med på premieseremonien. Mor_1000Camillas mor (i stripete kjole) har vært med på hele denne omfattende prosessen og er naturligvis stolt over alt arbeidet datteren og svigersønnen har lagt ned i eiendommen hun selv har bodd så mange år på. Hun fortalte at da hennes far bodde på Strandmoen var de 10 barn, og huset var halvparten så stort!

Byggmesterne fra Karls Torp AS fikk mange rosende ord både fra Camilla og Frank Ivar.
Snekkere_1000På bildet over snakker byggmesterne, Kjetil og Frank Ivar om hvordan samspillet med Kjetil fort ble tillitsbasert, ettersom Kjetil viste seg som en dyktig snekker.Utestue_1000 Da byggmesterne fra Karl Torp AS kom til gården første gang, og så utestuen Kjetil hadde bygget, skjønte de at de hadde en mann til på laget, og at det de ikke fikk gjort ila dagen kunne Kjetil fikse på kvelden.

Les gjerne mer om byggeprosessen og de bevisste valgene Kjetil og Camilla tok her.

Perspektiv_1000Camilla var veldig bevisst i valget av firma til å utføre jobben med barndomshjemmet. De fikk inn tilbud som lovte at arbeidet kunne utføres både rimeligere og raskere, men de kunne ikke love at det var de samme personene som jobbet på huset, og dette mente Camilla og Kjetil var svært viktig for det endelige resultatet og for forståelsen av helheten.

De er svært glad for valget de tok, og er i ettertid sikre på at det både ble det mest økonomiske og beste med tanke på resultatet.Blomster_1000Karls Torp AS er spesialister på gamle og nye trehus – spesielt i sveitserstil. Bed_1000 Hage_1000 Sommer_1000Camilla er landskapsarkitekt og hagen, som nærmeste er et stort parkanlegg, vitner om hennes kompetanse i faget. Hagen er enorm, men er delt inn i mange fine soner. I den store kjøkkenhage og den lune sittekroken kommer plantene virkelig til sin rett.Fasade_1000De enkle men vakre detaljene på huset ble kopiert fra de gamle som var på boligen fra før og laget på verkstedet til Karl Torp AS.Kake_1000Vi hadde en strålende dag sammen med den arbeidsomme og sjarmerende familien. Om ikke det skulle være nok å la seg imponere over, så viste eldstedatteren oss sine skisseblokker (mens vi koste oss med hjemmebakst og medbrakt marsipankake), og vi tør påstå at på Strandmoen så bor det også kommende arkitekt- og kunstnertalenter med stor sans for detaljer.

Vi håper at prosjektet til familien Wiig og andre byggeprosjekter du finner her på bloggen er til inspirasjon for deg som planlegger oppussing eller nybygg med TRE.

Husk at har du bygget noe du tror kan være til inspirasjon for andre så; SØK INSPIRASJONSPRISEN:)

Topp 3 finalist Eksteriørprisen : Tollbodgaten 6

$
0
0

Ny fasade mot kryssNår søknader kommer inn til Inspirasjonsprisjuryen er det ofte ikke bare en sortering og kategoriseringsrunde som er nok. Innenfor ulike kategorier som Eksteriørprisen er det ofte helt ulike typer bygg som skal vurderes. Noen er nybygg, andre er påbygg eller fasadeendring.

I år hadde også juryen et flott bryggerhus med som finalist i tillegg til flere imponerende restaurering- og ombyggingsprosjekter. Denne topp 3 -kandidaten har egentlig ikke endret noe, men allikevel gjort en enorm forskjell ved å restaurere og vedlikeholde en bygård i tre ved å ta den store jobben med å fornye hele fasaden og den gamle kledningen. Juryen synes ofte at inspirasjonsfaktoren i bevaring, uten å endre utrykk, ofte blir glemt fordi det ikke er like lett å se forskjell ved første øyekast.

Tollbodgaten 6 sameie v/Sverre Andersen har restaurert det flotte hjørnebygget i sjarmerende Stavern etter boken.KledningSelv kjellerlem har blitt bygget opp og kledd på nytt.Tett paaKledningsprofilen er av typen Utvendig rustikk. Det er et helt nytt førsteinntrykk for gjestene som nå besøker lokalpuben Tordenskiold i Tollbodgaten.Pub_foerFasaden gav ikke det beste inntrykket til beboerne eller de mange besøkende som kommer til Stavern for å se de vakre trehusene.Vindu
Bakgaard_foerFra å fremstå som en noe sliten bygård fremstår bygget i dag som en perle med vakre detaljer og solid helhetsinntrykk.Det var noen kilometer med kledningsbord i Utvendig rustikk som måtte erstattes for å gi bygget den vakre fasaden den i dag igjen har. Materialene har sameiet kjøpt gjennom Carlsen Fritzøe Stavern.
GlasspartiFagjuryen er svært glad i at vakre store trebygninger bevares og her er restaureringen utført med glans.
Av de 9 finalistene har juryen valgt seg 3 prosjekter med ulik inspirasjonsfaktor til topp 3. Dette prosjektet viser gjennomført renovering i stil med det opprinnelige, familien Andøl viser en total ombygging, mens husprosjektet på Kaupang er et påbygg i stor kontrast med det opprinnelige.

Hvilket hus tror du vinner årets Eksteriørpris og 50.000 kroner?

Les mer om Inspirasjonsprisen her


Uteromsprisen – hvilket prosjekt synes du inspirerer mest og bør vinne 50.000 kroner?

$
0
0

VinnereSe alle finalistene og stem på din favoritt til å vinne 50.000 kroner!
I samarbeid med magasinet Hageliv og Uterom deler vi ut Uteromsprisen til et prosjekt som viser inspirerende bruk av tre ute. Bildet over viser fjorårets vinner.

Fagjuryen har plukket ut 10 flotte finalister

I Uteromsprisen er vi på jakt etter spennende uterom i tre som harmonerer med øvrig bebyggelse. Det kan være terrasse, balkong, lysthus, vinterhage, sjøbod, anneks osv.
Alle kan søke – alle kan vinne!
Klikk på overskriften eller bilde for å lese mer om de ulike finalist-prosjektene. Du finner de også ved å besøke på terrassebloggen.


1# Vakkert egendesignet drivhus


2# Maksimal arealutnyttelse på liten plassSpiseplass


3# Sveitserhus fikk lys og lekker utestueSole


4# Nytt inngangsparti ga huset et løft

Trapp


5# Bygget låvestue i bursdagsgaveTaket


6# Uterom til alle årstider og tider på døgnetStein


7# Skrå tomt ble en oase av ulike sonerBasseng Furuveien


8# Fra hønsehus til vakkert drivhusTrapp


9# Uterom der fugleinteressen kan dyrkesLysthus


10# Fra skråning til herlig bassengområdeKatt


Stem på din favoritt!

Her åpnes avstemming 10. mai.

Uteromsprisen deles ut i samarbeid Hageliv & Uterom og fra 10.-15. mai kan du stemme på den kandidaten du synes skal vinne 50.000 kroner og Uteromsprisen

Du kan stemme her og på terrassebloggen.


 Angående avstemningen:

– Det er en stemme pr person.
– Resultatet er skjult frem til vinner er kåret.

Det er kun lov å gi en stemme pr IP-adresse. Vi går igjennom lister over alle stemmer og om noen har klart å stemme flere ganger blir disse fjernet før endelig opptelling.
Fagjuryen har fått 100 stemmer hver som de har fordelt på kandidatene, disse stemmene vektes 50% og legges sammen med folkets stemmer.

Vi håper dere lar dere inspirerende av bruken av TRE i alle de 10 flotte prosjektene fagjuryen i år har valgt til finalister, ønsker dere å se tidligere vinnere og finalister så finner du mange prosjekter på byggebloggen vår.


 Fjorårets vinner

Familen Perskaas sitt gjennomførte uterom vant årets fjorårets Uteromspris, plakett og 50.000 kroner.Vinnere
Her kan du lese om da vi besøkte prosjektet.


Har du bygget med tre i uterommet?

Her kan du søke Inspirasjonsprisen

På besøk hos vinneren av Eksteriørprsien 2016

$
0
0

VinnereBli med på besøk til familien som aldri gav opp husdrømmen!

Da årets Eksteriørpris ble delt ut var det kanskje jurymedlem Frank Ivar Andersen (til venstre på bildet over) som gledet seg mest. Han var tydelig, helt fra juryen så de flotte søkerne, på at dette huset var et prakteksempel på hvordan trehus kan bygges og moderniseres for å leve i mange generasjoner.

Familien Andøl har i stor grad tilbakeført huset slik det ville sett ut på tidlig 1900-tall. Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0042 copyFoto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0045

Fordi huset ansees som kulturarv har de måttet forholde seg til mange funksjonskrav. Fagjuryen som kåret huset til Tiril og Per Erik Andøl til vinnere av Eksteriørprisen mente dette var et prakteksempel med høy inspirasjonsfaktor.

Huset er totalrenovert. Himlingen ble heiset tilbake til sin opprinnelige høyde, og på flere sider av fasaden er det åpnet opp med vinduer og flere innganger. Kledningen er skiftet og naturligvis har huset i dag vakker hvitmalt Sveitserkledning .


I 1997 kjøpte de det tidligere forsamlingslokalet som fra gammelt av ble kalt «Glimt». Siden da har paret, med god hjelp av arkitekter, håndtverkere, familie og en enorm egeninnsats forvandlet huset.

Du kan lese mer om prosessen på tidligere blogginnlegg.Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0113Det er mye historie i dette huset. Vi nøyer oss med en kort oppsummering:

Huset ble opprinnelig bygget på dugnad av Asker Arbeiderforening i 1905 og ble benyttet som forsamlingslokale. På 50-60-tallet ble huset endret for å tilpasses boligformål. Lokalet ble oppdelt i flere rom, himlingen ble senket og de opprinnelige, høye vinduene ble erstattet med små 70-tallsvinduer.


De første årene måtte familien forholde seg til gammeldags snurredass, mus og såpass med luft og trekk at hårføner ikke trengtes.
Det er litt av en spennende reise å bla gjennom Tiril sitt fotoalbum der mye av forvandlingene er dokumentert.Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0023Tiril og Per Erik hele tiden vært ønsket om å være tro mot det autentiske og få frem husets opprinnelige byggeteknikk.
Det tok ikke mange minuttene før vi skjønte at Tiril har et meget veltrent estetisk øye, og en utmerket rom og proposjonsforståelse.

Selv om de har fått hjelp av arkitekter, som er viktig når konstruksjon og fasade på et slikt hus skal endres, er det Tiril som har hatt hånden over alt fra vindusdetaljer, lister og løsninger som binder det store huset så naturlig sammen.  Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0063 Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0062 copyFamilien har (heldigvis) aldri vært redd for store oppgaver, og fordi de er så glad i gamle hus med sjel har de holdt ut å bo i et byggeprosjekt i nesten 30 år.Lekestue FuglehusOgså hagen er vakkert opparbeidet, og et sjarmerende rødt lekehus, vinterisolert og i full takhøyde, fungerer i dag som Tirils koreografistue.

Det ble bygget av Tirils far som lekestue da barna var små.

Vi tipper de i dag er glade for at de bygget den så stor at det nå, som barna er blitt store, så kan Tiril planlegge dansetimer for sine elever der hele året.

Kledningen er av typen Kragerøkledning ( en smalere variant av Sveitserkledning).

Også inne er det brukt treverk i form av panel og listverk på en inspirerende måte. Smal, stående Perlestaff panel kombinert med bredt listverk med perfekte avslutninger. Mye av interiøret og er funnet i bruktbutikker, og det de har kjøpt av nytt er i gammel stil.Stue Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0019 Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0026 copy Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0014 copyUnder noen av vinduene i rom med slette vegger er det laget delikate, lave brystninger av glattpanel og listverk, der det også er håndskårne detaljer.

Hver minste detalj er nøye gjennomtenkt og ført tilbake til gammel stil

På tidlig 1900-tall fantes det ikke mobil og i alle fall ikke droner.
Det var gøy at prisvinnerne, som imponerte oss med all sin innsats, stil og engasjement, lot seg begeistre av moderne teknologi.
Mens vår fotograf og dronepilot Finn Erik står bak og styrer ville Per Erik ta et nærbilde av dronen han tror filmer huset….men neida, innimellom er det menneskene som bygger med tre vi liker å vise frem.Foto_Drone_BHI Eksteriør_Vollen_Familien Andøl_0120

Ser du etter inspirasjon til hvordan finne din stil på husfasaden kan du se her


Vil du søke Inspirasjonsprisen? Alle typer bygg – uansett stil, alder og størrelse kan søke. Vi leter etter inspirasjonsfaktor og god bruk av TRE:)

Uterom der fugleinteressen kan dyrkes

$
0
0

Harald Johansen fra Tranby i Lier er finalist nr. 9.

Fagjuryen synes dette prosjektet viser smarte, folkelige og vedlikeholdsvennlige løsninger og er sikre på at både eiere og fugler storkoser seg i det nye uterommet.
FrodigFamilien Johansen har fin tomt helt inntil skogen, helt optimal plassering for den naturinteresserte familien som følger med og forer fugler hele året.NaturDeler av området mot skogen ble tidligere brukt til bl.a. kompostering, og selv om de ønsket å fortsette med det ønsket de en større arbeidsbenk og ikke minst en stor platting.  Foer Området var før byggingen startet dekket med skiferheller, men det ble ujevn på grunn av underlaget.Kompost_foerDe fjernet den gamle kompostbenken og all skiferen.

Bakken ble planert, men de møtte noen utfordringer med med store steiner og fjell på naturtomta. ByggeSiden det var så store høydeforskjeller, ble de nødt til å bygge terrassen i 3 høyder. GrunnarbeidNivåforskjellene på plattingen var et av elementene som gjorde at juryen ønsket dette prosjektet som finalist.

Ulike nivåer og høyder gjør en stor markterrasse mer spennende.

Legge terrasse Det er mange som kjenner seg igjen i den utfordringen, og i dette prosjektet har det gjort uterommet mye mer spennende enn om det kun var et nivå på plattingen. Skjult innfesting Det er dessuten lagt ned godt håndtverk i å få et flott utegulv med skjult innfesting og riktig avstand mellom terrassebordene.

Bjelkelaget er laget av 2″ 6″ impregnert konstruksjonsvirke. Bjelkene ligger på markduk og singel (et godt tips for å få bjelken i vater) og med singel på sidene.
Terrassebordene er impregnert furu i dimensjonen 28 x 120 mm. TerrassedetaljHarald har brukt spesielt verktøy til å skru skruene inn fra siden, slik at ingen skruehull er synlig på plattingen.

Arbeidsbenken laget de av 2″ 4″ impregnert k-virke som er kledd med terrassebord på sidene og flislagt med frostsikre 60 x 60 cm fliser til benkeplate.Benk I tillegg laget de en kjøkkenbenk m/vask og vanntilførsel.KjoekkenKjoekken ferdigTil slutt satt Harald opp et lysthus på plattingen. Impregnert PastellGulvet ble flislagt med 15 x 15 cm frostsikre fliser og med innlagt strøm og varmeovn kan lysthuset brukes hele året.Flis

Noen av fagjuryens kommentarer:

  • Folkelig og gjennomført prosjekt med mange smarte detaljer
  • Ferdigkjøpt lysthus på opphøyd platting er en pen detalj
  • God ide med nedfelt område for fulgebad som bryter opp og markerer
  • Enkelt og praktisk utekjøkken som passer hovedhus
  • Gode og varige materialvalg

ER DETTE DIN FAVORITT TIL Å VINNE UTEROMSPRISEN?

Uteromsprisen deles ut i samarbeid Hageliv & Uterom og fra 10.-15. mai kan du stemme på den kandidaten du synes skal vinne 50.000 kroner og Uteromsprisen her og på blogg.bergeneholm.no.


 Angående avstemningen:

– Det er en stemme pr person.
– Resultatet er skjult frem til vinner er kåret.

Det er kun lov å gi en stemme pr IP-adresse. Vi går igjennom lister over alle stemmer og om noen har klart å stemme flere ganger blir disse fjernet før endelig opptelling.
Fagjuryen har fått 100 stemmer hver som de har fordelt på kandidatene, disse stemmene vektes 50% og legges sammen med folkets stemmer.

Vi håper dere lar dere inspirerende av bruken av TRE i alle de 10 flotte prosjektene fagjuryen i år har valgt til finalister, ønsker dere å se tidligere vinnere og finalister så finner du mange prosjekter på byggebloggen vår.

 

Fra hønsehus til vakkert drivhus

$
0
0

Familien Anvik fra Brunlanes i Larvik er finalist nr. 8. 

Fagjuryen skjønner at dette flotte drivhuset gir familien Anvik både ro og friske tanker. Juryen liker at det er valgt liggende panel inne og liggende kledning ute da det gir en bedre balanse mot den relativt store glassdelen. Terrassetrappen med den store plantekassen på fremsiden er også velbalansert og flott.Inne i drivhus

Det hersker en sydlandsk stemning inne i det flotte drivhuset.

Familien Anvik bygget huset sitt på Ingunn sine besteforeldres tomt som lå mellom to gårder. På tomta lå det tidligere et grise- og hønsehus som var blitt bygget om til gjestehus. Ettersom familien hadde flyttet tilbake til hjemplassen der resten av familien bodde, hadde de ikke noe stort behov for gjestehus.Hage, derimot, det var blitt en stadig viktigere interesse etter at de hadde fått så stor tomt. BlomsterHageinteressen var blitt Ingunns store hobby og det var da helt naturlig at gjestehuset ble ombygget.

Drivhus, orangeri eller hagestue – kjært barn har mange navn, alt etter bruket.

SolsikkeRune og Ingunn har gjort mye av jobben selv. De rensket det gamle gjestehuset til kun reisverket stod igjen.Reisverk Mye av de gamle materialene har de fått benyttet til bord og benker inne, noe som for skaper en helt spesiell atmosfære. BenkNoen av vinduene er gamle og kommer fra en gård i Nevlunghavn. Også døren har store vinduer slik at mest mulig lys skal strømme innRosaDe valgte å bygge på en ren glassdel der selve drivhusdelen er.TrappTrappen foran den nye glassdelen er en perfekt sitteplass på solrike dager.Kledning Kledningen er i profilen Dobbelfals.BordPå baksiden er det originale bygget beholdt. Her har det bodd både høner, griser og gjester – men ikke samtidig.En lokal snekker og glassmester gjorde bygget trygt og riktig satt i stand, ellers har Rune og Ingunn gravd, murt, snekret, malt og sluttført alt selv.

Familien storkoser seg i drivhuset. FestDet flotte rommet fungerer like godt til bursdag- og hagefester samlinger med hagevenner for hageprat med deling av planter og frø. Men mest av alt nyter familien hverdager med hageglede og hageliv der.

Det å kunne følge årstidene og hagen syklus sammen med en dose med frisk luft, friske tanker og friske blomster er det Ingunn liker aller best med den flotte plassen.Vinter

Noen av fagjuryens kommentarer:

  • Flott, stemningsfult og gjennomført prosjekt
  • Skulle gjerne sett flere bilder av utgangspunktet og prosessen
  • Trappeløsningen med vinkel og plantekasse er god
  • Liggende panel og kledning gir harmoni mot den store glassdelen
  • Gjennomført stil

ER DETTE DIN FAVORITT TIL Å VINNE UTEROMSPRISEN?

Uteromsprisen deles ut i samarbeid Hageliv & Uterom og fra 10.-15. mai kan du stemme på den kandidaten du synes skal vinne 50.000 kroner og Uteromsprisen her og på blogg.bergeneholm.no.

Ingunn Anvik er i slekt med jurymedlem Halvor Bakke og han har derfor ikke kunnet bedømme eller gi stemmer til dette prosjektet.


 Angående avstemningen:

– Det er en stemme pr person.
– Resultatet er skjult frem til vinner er kåret.

Det er kun lov å gi en stemme pr IP-adresse. Vi går igjennom lister over alle stemmer og om noen har klart å stemme flere ganger blir disse fjernet før endelig opptelling.
Fagjuryen har fått 100 stemmer hver som de har fordelt på kandidatene, disse stemmene vektes 50% og legges sammen med folkets stemmer.

Vi håper dere lar dere inspirerende av bruken av TRE i alle de 10 flotte prosjektene fagjuryen i år har valgt til finalister, ønsker dere å se tidligere vinnere og finalister så finner du mange prosjekter på byggebloggen vår.

 

 

Uterom til alle årstider og tider på døgnet

$
0
0

Ann-Lisbeth Strand og Thor Tveitan fra Tolvsrød i Vestfold er finalist nr. 6.

Thor gikk rett i arbeidsklærne etter jobb, og han har jobbet til han sovnet hver kveld. Alle helger og all ferie er også brukt for å skape det hjemmet og hagen de ønsket seg. Rekkverk_1000Gamledelen av huset har beholdt sveitserstilen fra 1905, mens tilbygget er funkisstil. Uterommet har de prioritert høyt ved å bygge terrasser både taket av den nye funkisdelen (som bindes sammen med hovedhuset). topprekke_1000De har bygget en liten «kjøkkenterrasse» utenfor hovedhuset, og ikke minst en stor uteplass som binder garasjen, huset og utekjøkken sammen.Liten Terrasse_1000De har også lagt mye tid på utskjæringer på rekkverk, og å legge de impregnerte terrassebordene i ulike retninger som rammer inn de ulike sonene på en fin måte.Stein Utearealet har en fin mix av impregnert treverk og stein.

For å forsterke soneinndelingen ytterligere har de anlagt både horisontale og vertikale elementer med stein og beplantning.

gangvei_1000

I denne hagen er det flotte solplasser hele døgnet.

Med impregnerte terrassebord kombinert med stein og betong har Ann-Lisbeth Strand og Thor Tveitan valgt solide og varige materialer i uterommet sitt. En solid arbeidsbenk og godt med oppbevaring er nok manges drøm når det skal bygges utekjøkken.KjokkenEiendommen bindes fint sammen av de mange uteplassene og gangstien rundt huset. Benkeplaten i betong passer fint til hellene som går rundt huset.Utekjokken_1000Sitteplass_1000

 Noen av fagjuryens kommentarer:

  • Flere søknader i flere kategorier av årets Inspirasjonspris
  • Litt delte tilbakemeldinger mht stilbrudd eksisterende hus, utestue etc
  • Fine enkeltstående prosjekt til inspirasjon; utekjøkken, terrasse med nedfelt pyntestein, levegg etc
  • Uteområdet knytter byggene sammen
  • Ulike nivå og ulike retninger på terrassegulv er fint og smart

ER DETTE DIN FAVORITT TIL Å VINNE UTEROMSPRISEN?

Uteromsprisen deles ut i samarbeid Hageliv & Uterom og fra 10.-15. mai kan du stemme på den kandidaten du synes skal vinne 50.000 kroner og Uteromsprisen her og på blogg.bergeneholm.no.


 Angående avstemningen:

– Det er en stemme pr person.
– Resultatet er skjult frem til vinner er kåret.

Det er kun lov å gi en stemme pr IP-adresse. Vi går igjennom lister over alle stemmer og om noen har klart å stemme flere ganger blir disse fjernet før endelig opptelling.
Fagjuryen har fått 100 stemmer hver som de har fordelt på kandidatene, disse stemmene vektes 50% og legges sammen med folkets stemmer.

Vi håper dere lar dere inspirerende av bruken av TRE i alle de 10 flotte prosjektene fagjuryen i år har valgt til finalister, ønsker dere å se tidligere vinnere og finalister så finner du mange prosjekter på byggebloggen vår.

Viewing all 34 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>